Termografing: Gør-det-selv eller professionel hjælp?

ELTEAM FYN

Vi anbefaler altid, at man overlader termograferingen til professionelle. Vi har mange års erfaring med disse typer opgaver, og et dybt kendskab til hvordan kredsløb hænger sammen, så vi kender alle de tegn og advarselssignaler, man skal være på udkig efter.

Som gør-det-selv termograf kan man naturligvis godt opdage nogle af disse, hvis der f.eks. er komponenter, som er alt for varme – men man vil typisk også misse mange tegn, som kan være afgørende for, at fremtidige ulykker afværges.

Hvordan kan man selv foretage termografering?

Ønsker du alligevel at foretage termografering i gør-det-selv stil, så er det vigtigt, at du er godt forberedt. Vi anbefaler derfor, at du gør følgende:

  • Anskaf et termografisk kamera; disse kan både købes og lejes. Selvom der findes apps og lignende til telefonen, så vil disse ikke være gode nok til at vise noget, du kan bruge.
  • Undersøg i forvejen, hvordan kredsløbet fungerer. Det er vigtigt at have et basalt kendskab til elkredsløb, men du bør også sætte dig ind i dit specifikke kredsløb, så du ved, hvor de forskellige kabler leder hen.
  • Husk sikkerheden. Tag de nødvendige forholdsregler for at sørge for, at du ikke får stød. Det er meget vigtigt. Du bør altid sørge for, at der er nogen i nærheden – og hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, så overlad det altid til professionelle.

Herefter handler det blot om at foretage den egentlige termografering.

Vi anbefaler, at du som udgangspunkt starter ved eltavlen. Vi har et indlæg, som beskriver hvorfor, den er så vigtig at termografere – og som udgangspunkt skyldes det, at den har en meget central rolle i kredsløbet.

Har du spørgsmål?

Hvad skal man være på udkig efter?

Når du er i gang med selve termograferingen, så skal du selvfølgelig være opmærksom på uregelmæssigheder i temperaturerne – både om noget er for varmt eller koldt i forhold til, hvad det burde være.

Typisk vil ekstrem varme være en indikator for, at der leveres for meget eller for høj spænding, og det kan varsle om en fremtidig afbrænding eller lignende; i værste fald kan du stå med en elektrisk brand, som hurtigt kan udvikle sig.

Hvad gør man, når man finder problemet?

Når man opdager et problem under termograferingen, gør-det-selv eller professionel, så handler det jo om at finde frem til der, hvor det opstår, og derefter løse det.

Som udgangspunkt kan dette ofte gøres ved at tjekke den involverede komponent for eventuelle fejl. Er dette ikke tilfældet, så kan det ofte være en god ide at gå baglæns gennem systemet – simpelthen at tjekke de kabler og installationer, som leder til det element, som viser advarselstegn. På den måde kan man i mange tilfælde finde fejlen.

Bemærk dog, at mange af de ting, du kan komme ud for her bør overlades til en autoriseret elektriker for at sikre, at det gøres korrekt og lovligt. Dette er endnu en af årsagerne til, at du med fordel kan overlade hele opgaven til professionelle – for selv hvis du finder problemet selv, så er det ikke sikkert, at du kan eller må løse det.

Termografing Gør-det-selv eller professionel hjælp 2

Hvilke fordele har professionelle elektrikere i forhold til termografering?

Vi anbefaler som sagt, at du overlader opgaven til professionelle termografer, som har erfaring med opgaven. Nogle af de fordele vi har, når vi foretager termografering er:

  • Vi har mange års erfaring med elektriske kredsløb, og vi ved hvad der er normalt, og hvad der er unormalt.
  • Vi ved hvilke særlige advarselstegn, man skal være opmærksom på – og vi kender derfor også mange af de ting, som måske ikke er åbenlyse, men som alligevel kan indikere eventuelle problemer.
  • Vi har udstyr i topklasse.
  • Når vi har fundet problemet, så har vi både ekspertisen og værktøjet til at finde frem til oprindelsen og derefter løse problemet for dig.

Det kan derfor være en god ide at spare tiden og arbejdet, og kontakte os direkte fra start. På den måde opnår du den helt optimale løsning uden besvær. Ønsker du at vide mere, så kan du tjekke vores termograferingsservice her.

Hvad kan vi gøre for dig?