At have en varmepumpe kan være den bedste og mest effektive varmeløsning i både det almindelige hjem og i virksomheden. Men som med alt andet, så er det jo vigtigt den virker, og derfor skal man sørge for at vedligeholde den korrekt.
Men hvad skal man gøre for at vedligeholde den, og hvordan kan man sikre, at den altid kører i topform?
Det er nogle af de ting, vi kommer til at gennemgå nedenfor her – og det er værd at læse med, for det kan spare dig eller din virksomhed mange penge i det lange løb.
Hvorfor er vedligehold og service af varmepumper vigtigt?
Der er flere forskellige årsager til, at det altid er værd at servicere og vedligeholde din varmepumpe. De primære årsager er:
- Det forlænger levetiden på varmepumpen
- Effektiviteten holdes ved lige, og den er derfor billigere og bedre i drift
- Den kører mere stabilt og giver bedre opvarmning
- Luften vil ikke blive renset tilstrækkeligt
I bund og grund kan det skæres ned til, at en luft-til-luft varmepumpe, som ikke præsterer sit bedste, og det kan mærkes både i det rum, den skal opvarme (eller nedkøle), men også på energiregningen.
Det går derfor både ud over komforten og økonomien; derfor er der ingen tvivl om, at vedligehold er en nødvendighed.
Hvordan udfører man vedligehold og service på varmepumper?
Vedligeholdet kan bestå af mange forskellige opgaver, hvor I sagtens selv kan udføre nogle, men hvor andre typisk vil være bedre at få udført professionelt.
Den primære opgave, du selv kan løse, består af at rengøre filtre og lameller.
Filtrene i indedelen skal tages ud og renses for støv og skidt. Typisk er de gemt bag et dæksel, som nemt kan skrues af, og derefter er det blot et spørgsmål om at støvsuge dem eller skylle dem forsigtigt med lunkent vand. Når de er rene, og eventuelt tørre, så sættes de tilbage i luft-til-luft varmepumpen.
Derudover vil udedelen typisk have nogle lameller eller lignende, som også bør renses. Det kan gøres med en børste eller en støvsuger, og det handler blot om at fjerne støv, skidt og andet, som har sagt sig fast. Det blokerer nemlig for luftindtaget og kan forringe effektiviteten ret markant.
I mange tilfælde handler det blot om at skabe rutiner om disse opgaver. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du udfører dem jævnligt:
- Filtrene bør rengøres mindst én gang i måneden, når varmepumpen er i brug.
- Lamellerne kan med fordel renses 2 – 3 gange årligt.
Derudover er det en god ide at sikre, at varmepumpens luftindtag ikke er blokeret.

De ting, du ikke selv bør løse
Det er ikke alle ting, som er helt så ligetil at løse. Derfor kan det være en god ide at få professionel hjælp til disse opgaver, så de bliver udført sikkert og uden skader.
Disse opgaver indfatter blandt andet:
- Kontrol og eventuel justering af kølemiddeltryk;
- Måling af el i diverse komponenter og forbindelser;
- Eftersyn af ventilations-, varme- og styringselementer;
- Tjek af fejlkoder og eventuelle logs.
Disse opgaver indeholder nogle ret dybdegående procedurer, og de kan kræve målinger med udstyr, man ikke lige har liggende derhjemme. En professionel varmepumpe-montør har en erfaring og ekspertise, som gør, at det er let for dem at se de tegn, der indikerer, at noget ikke spiller, som det skal.
Vores installatører har netop været gennem særlige forløb, som har klædt dem på til at kunne opspore disse fejlsituationer og løse dem uden at det bliver farligt. Vores installatører kan dække alle facetter, både ift. selve enhederne, såvel som det elektriske system.
På den måde kan du sikre, at du har en installatør ude, som kan løse enhver opgave, så du slipper for at skulle kontakte en anden ekspert.
Hvor ofte skal man få en professionel til at foretage disse tjek?
Det kan selvfølgelige afhænge af hvordan jeres system er sat op, men som udgangspunkt anbefaler vi, at man får foretaget et grundigt eftersyn årligt, så man ved, at tingene spiller.
Det er ofte nok til, at man kan opfange mange af problemerne i deres opbygning, men det er ikke så ofte, at det bliver unødvendigt. Det er en god balance, som er med til at sikre at hjemmet eller arbejdspladsen altid er et behageligt sted at være.
Opstår der problemer med varmepumpen, såsom at den ikke sender så meget luft ud, eller at den måske begynder at sige underlige lyde, så er det vigtigt, at I kontakter en professionel installatør hurtigt muligt.
Problemer med varmepumpen kan nemlig hurtigt udvikle sig, og det kan blive en ret omfattende affære – det er ikke bare et spørgsmål om, at den ikke varmer så meget, men derimod kan det være et tegn på større problemer, og det kan lede til kortslutninger eller lignende.
Nogle af de problemer, man af og til kan opleve, som kan kræve et eftersyn af varmepumpen er:
- Uforklarlige lyde, støj eller vibrationer, som ikke normalt opstår;
- Forringet effekt, selv når der skrues op for enheden;
- Et højere strømforbrug, selvom der ikke er skruet ekstra højt op for varmepumpen;
- Uregelmæssig opvarmning;
- I nogle tilfælde kan der også være advarselslamper på enheden, som blinker.
Alle disse er reelt set noget, som kan indikere, at der er behov for en form for varmepumpe service. Vi anbefaler derfor, at I straks kontakter os, hvis I oplever disse problemer, så vi kan løse problemet inden det udvikler sig.
Det kan være værd at undersøge mulighed for at opsætte en fast aftale, hvor der bliver udført regelmæssigt tjek af jeres udstyr. På den måde er I sikre på, at det bliver gjort, og at det ikke bliver en af de ting, man bare udskyder – for det kan netop have en drastisk effekt på jeres indeklima.
Kontakt os allerede i dag for at høre mere om de løsninger, vi kan hjælpe jer med, eller læs mere om vores luft-til-luft varmepumpe services her.