Et relæ er en vigtig del af ethvert el-kredsløb, og det er med til at sikre, at alting forløber, som det skal. Det er med til at styre strømmen i kredsløbet, så det reguleres efter behov – så der altid bliver sendt den nødvendige spænding ud i elnetværket.
Uanset om der er tale om alt fra det private hjem til større industriproduktioner, så vil der altid være et eller flere relæer koblet ind i systemet.
I artiklen her vil vi se nærmere på hvad kredsløbets funktion er, og hvorfor det er så enormt vigtigt, at jeres relæer lever op til de krav der er.
Hvilke typer relæer findes der?
Der findes flere forskellige typer, når man snakker om relæer – men de mest almindelige vil være de såkaldte HFI- og HPFI-relæer, som fungerer som fejlstrømsafbrydere i kredsløb både i private og erhvervsbyggerier.
HFI-relæ (Højfølsomt fejlstrømsrelæ)
- Den tidligere standard indenfor sikkerhed i elkredsløb;
- Afbryder automatisk strømmen i kredsløbet, hvis der opstår en jordfejl;
- Reagerer typisk omkring 30 mA;
HPFI-relæ (Højfølsomt pulserende fejlstrømsrelæ)
- Lovkrav i danske hjem siden 2008;
- Mere reaktivt design, som også registrerer pulseringer i kredsløbet;
- Bedre beskyttelse i kredsløb med flere ting tilsluttet;
Det almindelige HFI-relæ har i mange år været standarden i de danske hjem, hvor det beskyttede mod kortslutninger og lignende problemer ved automatisk at slå fra, når det målte fejl i systemet.
Let forklaret, så skyldes disse fejl typisk, at der måles en forskel i strømmen der går ind og ud af kredsløbet.
De er dog sidenhen blevet erstattet af HPFI-relæet, som er en videreudvikling af HFI-relæet, som blandt andet kan registrere pulseringer og svingninger, som er en del af moderne kredsløb, hvor der er mange flere enheder tilsluttet.
HPFI-relæet reagerer hurtigere og bedre på mange typer fejl, og derfor er de ikke bare blevet en standard, men er faktisk et lovkrav i alle hjem bygget eller renoveret efter 2008.
Bor man i et hjem, som er fra før den tid, og som derfor har et HFI-relæ, så kan det stadig være en god ide at opgradere systemet til et HPFI-relæ for at sikre hjemmet bedst muligt.
Forskellige designs og teknologier
Der er selvfølgelig forskellige typer relæer, og forskellige teknologier, som er i brug – og der udvikles altid videre på disse for at sikre, at det blivere mere effektivt og sikkert.
Her finder man blandt andet typer som de smarte SSR-relæer, også kendt som Solid State Relays. De bygger på et koncept uden bevægelige dele – et koncept mange måske kender fra Solid State Drives, som er en moderne form for harddisk.
Og konceptet giver de samme fordele i et relæ; der er tale om en enormt hurtigt aktiveringshastighed – og derudover er levetiden ekstra lang, fordi designet uden bevægelige dele minimerer slitage og risiko for, at noget sætter sig fast.
De er dog ikke uden problemer endnu; de bliver noget varmere, og de er noget dyrere at købe på nuværende tidspunkt.

Hvorfor er relæer så vigtige?
Et HPFI-relæ har som sagt til formål at regulere strømkredsløbet; men hvad betyder det reelt set?
Det betyder, at der sendes den korrekte strøm gennem systemet – og så snart der opdages en fejl i forsyningen, så vil relæet slå strømmen fra, så der ikke opstår problemer i forbindelse med fejlstrøm.
Sendes der en forkert spænding ud, så kan der blandt andet opstå:
- Skader på enheder og systemer, som bliver overbelastet og kortslutter
- Mulighed for personskade, hvis man betjener enheder, som er tilsluttet elkredsløbet
- En potentiel brandrisiko, fordi nogle enheder kortslutter eller fordi systemerne varmes for meget op
Derfor er det enormt vigtigt, at man har en HFI- eller HPFI-relæ, som virker korrekt, og som kan håndtere elkredsløbet.
Er ét relæ nok?
I mange almindelige hjem er det helt almindeligt, at man kun har ét HPFI-relæ. Det er nok til at håndtere det kredsløb, som er bygget op i et hus. Men for erhverv og industri kan sagen være meget anderledes.
Ved større kredsløb og systemer er det nemlig typisk en god ide, at man har flere relæer bygget ind. Det kan nemlig være en fordel fordi:
- Hvert relæ kan styre et specifikt kredsløb;
- Man kan minimere skader eller afbrydelser i andre områder, hvis ét relæ slår fra;
- Fejlfinding bliver lettere, fordi områder kan isoleres;
- Risikoen for overbelastning vil også være mindre, fordi der er mindre pres på det enkelte kredsløb;
Af disse årsager anbefaler vi derfor altid, at man som større virksomhed får opsat kredsløber, som kører på forskellige opsætninger og med forskellige HPFI-relæer.
Det giver jeres virksomhed mere sikkerhed, og det kan hjælper jer med at undgå potentielle risici – både for personalet, men også for virksomhedens materiel.
Vedligehold af relæer
Det er også vigtigt at sikre, at jeres relæer vedligeholdes, så de altid fungerer korrekt. Et elkredsløb med en fejlstrømsafbryder, som ikke virker, er farligt – og det kan i værste fald være noget, man først opdager, når det er for sent.
At vedligeholde elsystemer er noget, man godt kan prøve sig frem med selv – men det er enormt vigtigt, at det udføres korrekt, og derfor er det en god ide at få professionel hjælp til opgaven.
Hos El Team Fyn tilbyder vi alt indenfor vedligehold og diagnosticering af af relæer og elkredsløb. Vi har alt det relæ-tester udstyr, som er nødvendigt, og vi kan naturligvis rette op på de fejl, vi opdager. På den måde er I sikret et system, som I kan stole på.
Vi tilbyder selvfølgelig vores hjælp til både private og virksomheder; ingen opgave er for stor eller for lille. Vi stiller også vores ekspertise til rådighed, hvis I ønsker at opsætte et nyt system eller montere nye relæer, så vi kan hjælpe jer med at nå den bedste sikringsgrad.